Potrivit MFP, „rectificarea bugetară va fi finalizată până la sfârșitul lunii septembrie”.
„Rectificarea va fi pozitivă și va avea la bază consultări premergătoare cu toate ministerele”, precizează Ministerul de Finanțe.
Anunțul vine după ce premierul Mihai Tudose i-a convocat pe miniștri, la Palatul Victoria, urmând să discute despre rectificarea bugetară, dar și despre prevenirea unor cazuri similare cu cel de la Ministerul Apărării Naționale, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
„Premierul vrea să se asigure că nu vor mai fi cazuri similare cu cel de MApN”, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, premierul Mihai Tudose va discuta cu miniștri și despre rectificarea bugetară.
MihaiTudosea declarat, marți, la Antena 3, că România a fost pusă într-o situație delicată în fața aliaților din cauza comunicatului MApN legat de drepturile salariale ale angajaților,Tudoseprecizând că „au început să sune telefoanele”.
„Din nimic, dintr-o stare foarte stabilă (…) ne-am trezit pe site-ul Ministerului Apărării cu un comunicat, un fel de telegramă publică adresată către unități și subunități care spunea că nu mai sunt bani. Este o enormitate că nu sunt bani de salarii la armată. Așa ceva nu se face”, a spus primul-ministru.
Tudosesusține că au trebuit date explicații privind situația creată. „Mă întreb ce spuneau partenerii externi când văd că o armată aliată este în postura de a nu-și primii banii. Au început să sune telefoanele: «dom’le, dar chiar aveți o problemă?» «Nu avem nicio problemă.» (…) Este evident foarte dificil să explici așa ceva”, a declarat premierul.
Tudosea precizat că discuția pe care a purtat-o la Guvern cu miniștrii Apărării și Finanțelor a fost una „pe principiul «Ce v-a apucat? Nu sunt bani?» «Păi sunt bani»”.
Șeful Guvernului a spus că la MApN s-a intepretat greșit o recomandare a Ministerului de Finanțe privind efectuarea plăților către angajați.
„Acea alocație de hrană pe care o primesc militarii nu este normal și corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna pentru că este o plată în avans și recomandarea Ministerului de Finanțe este ca acea plată să se dea la sfârșitul lunii. De aici încolo unii au înțeles altceva (…) De aici s-a solicitat demisia domnului ministru: cum poți să se ajungă de la așa ceva la acel gen de comunicat, să fie discuția de vineri și noi să aflăm din presă marți? Deci este o nebunie”, a mai spusTudose.
AdrianȚuțuianua declarat marți, la Antena 3, că a luat decizia să-și prezinte demisia în cadrul unei discuții pe care a avut-o cu șeful Guvernului și cu ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa. „Mi-am lăsat demisia pe masa premierului”, a spusȚuțuianu.
Ministrul a precizat că motivul este lipsa de comunicare în ceea ce privește drepturile salariale pe care trebuiau să le primească angajații MApN pe 15 septembrie. „Am recunoscut în fața premierului că am greșit că nu i-am comunicat în timp util”, a spusȚuțuianuadăugând că ar fi trebuit să explice și în fața presei decizia luată.
Întrebat cum a reacționat premierul la intenția de demisia,Țuțuianua precizat: „Mi-a spus că analiza o va face domnia sa. Hârtia demisiei este pe masa premierului”.
„Nu există haos, dacă rămân aici voi face ca lucrurile să nu se repete, dacă plec voi susține programul de guvernare din calitatea de parlamentar”, a mai spus ministrul la Digi24.
El a spus că întârzierea anunțată a fost doar o chestiune tehnică, de transfer dintr-o parte în alta a bugetului MApN, existând însă banii necesari pentru drepturile salariale ale salariaților ministerului, conform prevederilor legale.
„Există bani pentru că execuția bugetară este 72,71%. Ministerul de Finanțe a colectat toate propunerile de rectificare și avem răspunsuri pozitive la toate solicitările noastre. Nu există niciun fel de întârziere. Pe 15 septembrie se plătesc drepturile salariale aferente lunii august. În aceeași lună se plătesc drepturile la hrană și alte drepturi care există potrivit legii”, a spusȚuțuianu.